Meer lezen?

Enkele bronnen over Positief Organiseren en Positief Onderwijs

Wie meer wil lezen over Positieve Psychologie, zou kunnen kijken bij de boeken en artikelen van Martin Seligman, zoals Flourish. Een toegankelijke Nederlandstalige bron is Positieve Psychologie van Frederike Bannink. En het onlangs verschenen Optimisme, hoop, veerkracht, zelfvertrouwen van Matthijs Steeneveld.

Auteurs die zich toeleggen op het vertalen van die inzichten en principes naar Positieve Organisaties zijn bijvoorbeeld Robert E. Quinn en Kim Cameron. De website van het Center for Positive Organisations biedt veel bronnen zoals boeken en tools.

Over Positief Onderwijs schreven we onlangs enkele Nederlandstalige artikelen:

De website bouwen aan positief onderwijs bevat een bron van inspiratie en informatie: werkvormen, activiteiten en praktijkverhalen. Hij wordt bijgehouden door Annechien van Buurt, Eefje Teeuwisse en Saskia Tjepkema.

De website van IPEN, de internationale organisatie op het gebied van positief onderwijs, vind je hier.

We maakten een Nederlandse vertaling van de IPEN Infographic over positief onderwijs.

Internationaal verscheen vorig jaar het World Government Summit overzichtsrapport State of Positive Education, en in het Global Happiness Report was hoofdstuk 4 aan Positive Education gewijd.

Werken vanuit talent en sterke punten is een thema dat bij positieve organisaties en positief organiseren veel terugkomt.

Luk Dewulf schreef hierover het boek Ik kies voor mijn talent en ontwikkelde de Ik kies voor mijn talent toolbox (met online testplatform).

Op de website van Martin Seligman vind je een mooi overzicht van sterke punten voor een gelukkig leven. Je kunt er online een vragenlijst invullen om je eigen talenten in beeld te krijgen (de VIA Strenghts Questionnaire).

Marcus Buckingham en Tom Rath ontwikkelden voor talent in het werk de inmiddels welbekende Strengthsfinder (boek en zelftest).

Enkele bronnen over Appreciative Inquiry

Twee korte artikelen:

Het boek 'Waarderend veranderen: Appreciative Inquiry in de dagelijkse praktijk van managers' maakt deel uit van de materialen voor het Lerend Netwerk.